Proč byste nikdy neměli dávat bílý ocet do mikrovlnky

Bílý ocet je všestranným pomocníkem v domácnosti, který nachází uplatnění při vaření, konzervování i úklidu. Jeho kyselost dokáže odstranit vodní kámen, zápach i mastnotu. Možná jste už slyšeli o tom, že se dá použít i k čištění mikrovlnné trouby. Ale pozor! Dávat bílý ocet do mikrovlnky může být riskantní, pokud neznáte správný postup. V tomto článku se dozvíte, proč byste měli být opatrní a jak mikrovlnku vyčistit bezpečně a ekologicky.

Proč je nebezpečné dávat samotný ocet do mikrovlnky? Problém je v tom, že ocet je kyselina. Když ho zahřejete v mikrovlnce na vysokou teplotu, může se odpařovat a uvolňovat korozivní výpary kyseliny octové. Ty mohou poškodit vnitřní části mikrovlnky, jako je magnetron, dveřní těsnění nebo ovládací panel. Kyselé výpary také dráždí oči, nos a plíce, takže byste mohli pocítit silné pálení a kašel.

Představte si třeba, že jste unavení po dlouhém dni v práci a chcete si jen rychle ohřát večeři. Všimnete si, že vaše mikrovlnka je celá upatlaná od vystříklé omáčky a připálených zbytků jídla. Vzpomenete si, že jste někde četli o zázračném triku s octem. Nalijete ho do misky, pustíte mikrovlnku na nejvyšší výkon a jdete zatím prostřít stůl. Za pár minut se ozve podivné praskání a pískání. Přiběhnete k mikrovlnce a otevřete dvířka. V nose vás zaštípe pronikavý zápach octa a oči začnou slzet. Uvnitř uvidíte, že se plast na některých místech začíná tavit a odlupovat. Místo vyčištěné mikrovlnky máte ještě větší problém...

Jak tedy správně vyčistit mikrovlnku pomocí octa a ušetřit si trable? Klíčem je ocet naředit a zahřívat jen krátce a na mírný výkon. Směs octa a vody v poměru 1:1 nalijte do žáruvzdorné nádoby a přidejte plátek citronu pro lepší vůni. Vložte do mikrovlnky a zapněte ji nejvýše na 1-2 minuty na střední výkon, aby se vytvořila pára. Po vypnutí nechte nádobu ještě 10-15 minut uvnitř, aby pára změkčila nečistoty. Pak mikrovlnku otevřete, vyndejte nádobu a vytřete vnitřek dosucha hadříkem nebo houbičkou. Mastnotu a zbytky jídla půjdou krásně dolů. Nakonec vytřete i skleněný talíř.

Kromě octa můžete k ekologickému čištění mikrovlnky použít i další přírodní ingredience z vaší kuchyně:

  • Citron: Rozkrojte citron na poloviny, vložte do misky s trochou vody a zahřívejte 2-3 minuty. Citronová šťáva a silice krásně provoní a osvěží vnitřek mikrovlnky.

  • Jedlá soda: Smíchejte 2 lžíce jedlé sody s 1 šálkem vody a zahřívejte 2-3 minuty. Jedlá soda absorbuje pachy a funguje jako jemné abrazivum na připečené nečistoty.

  • Kuchyňská sůl: Nasypte 1/2 šálku soli do misky s vlhkou houbičkou a zapněte na 1 minutu. Sůl pomůže odstranit mastné skvrny a zbytky.

Pravidelné čištění mikrovlnky prodlouží její životnost a zajistí, že jídlo bude chutnat a vonět lépe. Díky přírodním čističům jako je ředěný ocet, citron, soda nebo sůl to zvládnete levně, bezpečně a ekologicky. Vyhnete se tak agresivním chemikáliím i riskantním experimentům s čistým octem. Váš nos, plíce i peněženka vám poděkují.

 
Zdravím vás, Jarka z Nanolabu
 

 

Mohlo by vás zajímat